sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Alimente interzise cainilor



Nu exista mancare mai gustoasa decat carnea de porc, ar spune unii dintre noi. Ei bine, aceasta se afla pe lista alimentelor interzise pentru toti cainii, pentru ca se digera foarte greu, iar daca este cruda, va puteti imbolnavi de trichineloza. Pe lista neagra se afla si carnea de oaie, mezelurile, prajelile si sosurile, din cauza carora puteti face pancreatita. Consumul ridicat de ficat poate cauza intoxicatie cu vitamina A, care va pune in pericol oasele si muschii. Poate va mirati, dar nici oasele de pui nu sunt sanatoase, pentru ca pot cauza perforatii intestinale. Treceam odata printr-o piata si nu vreti sa stiti in ce hal urla un caine care nu putea face caca pentru ca mancase niste oase primite cadou. Interzise cainilor mai sunt si legumele care fermenteaza, precum mazarea, fasolea si cartofii. Ceapa si usturoiul pot cauza anemie, iar ciupercile sunt suficient de toxice cat sa cauzeze decesul.



Nu trebuie sa mancati nici branzeturi grase, cum sunt branza topita, cascavalul sau telemeaua. Majoritatea cainilor au intoleranta la lactoza, ceea ce inseamna ca organismul nu are capacitatea de a digera zaharurile din lactate. Va puteti trezi cu dureri abdominale, diaree sau balonari. Mancarea gatita este si ea nerecomandata, pentru ca, de cele mai multe ori, contine condimente care nu pot fi metabolizate de organismul cainilor. Da, aici intra si sarea.

Nu poftiti la dulciuri, ca nu aveti voie nici din astea. Ciocolata este toxica si va poate afecta inima, plamanii, rinichii si sistemul nervos central. Vomitatul, diareea, tremuratul si pulsul neregulat sunt semne ale intoxicatiei cu ciocolata. Daca totusi patiti asa ceva, mergeti de urgenta la veterinar pentru lavaj gastric si tratament medicamentos. Semintele de mar, samburii de cirese sau de piersici contin o toxina care provoaca voma, tulburari cardiace sau iritatii ale pielii. Strugurii si stafidele pot cauza afectiuni renale.



Nu puneti limbuta pe alcool nici macar in gluma. Bauturile alcoolice contin etanol, substanta care afecteaza sistemul nervos central si respirator. Aveti grija cum va jucati cu pachetele de tigari lasate din neglijenta la indemana voastra, pentru ca nicotina va distruge rapid sistemul nervos si digestiv. Guma de mestecat contine xilitol care stimuleaza pancreasul sa secrete insulina, cauzand hipoglicemie. Un caine care mananca un pachet de guma poate avea probleme hepatice. Semnele toxicitatii apar de regula dupa 30-60 de minute de la ingestie si includ apatie sau lesin.

Eu alimente de pe lista interzisa nu prea am mancat. Mi-a dat odata cineva o bucatica de branza pe sub masa si am facut o alergie care s-a manifestat prin eczeme nesuferite sub barbie. Am facut injectii, m-am uns cu alifie si n-a fost deloc placut. Am mai prins niste guma de mestecat, uitata la indemana mea, si...un pachet cu tigari din care vreo doua au iesit franjuri pe covor. Noroc ca n-am patit nimic :)

58 de comentarii:

  1. Aoleu si ce sa mai manance bietzi catzei , aia d epe strada mananca si rahat si traiesc muuul si bine ,
    Am un pichinez imperial are 3 luni si ceva , nu ii prea plac botitele i-am luat cam tot ce am gasit pt juniori , i-am luat si o conserva nici nu s-a uitat la ea.
    Ii place inghetata de piersici , ciocolata , semintele , salata de vinete , oasele , carnatii , carnea de pui mai pe scurt tot ce mananca si omu.Stiu ca nu ii fac bine toate astea si am incercat sa nu ii mai dau tot ce mananc si eu , i-am lasat niste bobite , la 2 zile carne de pui , si niste biscuitipt cateu , nu ii prea plac si a slabit , mai are putin si ii se vad coastele ,
    Spuneti-mi ce sa ii dau sa manance !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. carne de pui , si foarte multe boabe ..carnea de pui este ce-a mai recomandata cainelui d-voastra asa va,va sp si medicul veterinar

      Ștergere
    2. Carne tocata de pui/vita/oaie/peste fiarta cu relina și morcov prin răzătoare și orez!

      Ștergere
  2. nu stiu aia de pe strada cum sunt, dar eu am vazut destui catei pe la veterinar cu tot felul de alergii din cauza mancarii gatite cu tot felul de condimente. cel mai tare m-a impresionat o catelusa cu diabet, dependenta de insulina, careia stapana i-a dat toata viata mancare gatita si dulciuri interzise cainilor. te sfatuiesc sa gasesti un sortiment de mancare pentru caini care sa-i placa pechinezului tau, dar care sa fie premium sau superpremium :). la varsta lui trebuie sa manance bobite pentru juniori. pune-i castronul cu mancare la ore fixe, lasa-l in jur de 15 minute, iar daca nu se atinge de mancare, ia-l si pune-l la urmatoarea masa. neavand de ales, va manca boabele :). suna ca la armata, dar e nevoie si de putina disciplina, mai ales ca e spre binele lui :). bafta si sanatate puiului!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt total de acord cu tine..nu i.am dat niciodata vreun aliment interzis catelusei mele si traieste f bine si sanatoasa.sunt de parere ca daca iti iubesti câinele nu il umpli cu prostii gen ciocolata sau mancarea pe care o mancam noi..nici a mea nu iubeste bobitele dar i le dau cu carnita fiarta(in nici un caz de porc pt ca am citit undeva ca poate fi fatala) si legume sau cu orez si tarate de ovaz,sau iaurtel cu branzica slaba fara sare etc. Exista o gramada de meniuri pt caine care se pot pregati si nu dureaza nici mult

      Ștergere
    2. Am discutat cu medicul veterinar despre nutritia Shi tzu-lui meu ....care desi mananca sanatos li-am dat ficatul putin peste cap fiinca l-am lasat sa rontaie zgarciuri de la pui. DECI...cica rasele incricisate (gen sharpei) sunt mai sensibile la boli de nutritie. Surprinzator pichinezi sunt la fel de zdraveni ca maidanezii. Pichinezul manca prajeli, ciocolata, alune...si nu avea nimic. Shi Tzu...numai bobite bune si piept de pui (amestec) la gratar ....si totusi umblu cu el la veterinar.

      Ștergere
  3. Roxy... Diabetul nu se face de la dulciuri.
    In ultimul caz de la dulciuri.
    Diabetul e ereditar sau cauzat de orice alti factori, dar nu dulciuri.
    Insa, este recunoscut ca dulciurile agraveaza boala, dar a nu se confunda cu provocarea acesteia.
    Deci, daca un om nu poate avea diabet de la asta, cum ar putea un caine?

    RăspundețiȘtergere
  4. nu sunteti sanatoasa :|.


    Sunt atatea mancaruri pentru caini care contin miel precum grauntele de la royal canin care este o firma cu renume si foarte serioasa in ceea ce priveste hrana cainelui.

    Legumele daca lipsesc din alimentatia cainelui acesta poate avea lipsa de magneziu , de calciu etc .


    Mai reviziuiti odata lista si apoi postati dinnou.

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim 3, carnea de miel e una, carnea de oaie e alta :). Carnea de oaie e mai grasa si nu se recomanda cainilor. De altfel, pe ambalajele in care sunt puse granulele pentru caine este mentionata carnea de miel, nu de oaie :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim 2, atunci macar pentru preventie sa nu le dam dulciuri cainilor si alimente cu sosuri, prajeli etc :). Problema e ca daca are predispozitie la diabet, e bine sa nu le manance, corect? Ca sa stii daca are predispozitie, trebuie sa cunosti istoricul parintilor. Cati stapani cunosc aceste detalii? Cati le fac cainilor analizele anual? Pe urma, mai conteaza si cantitatea de dulciuri, spre exemplu. Pentru un om de 70 de kilograme, doua patratele de ciocolata nu inseamna nimic, pentru un caine de 10 kg, e foarte mult. Exista insa dulciuri speciale pentru caini. Cred ca sunt mult mai sanatoase pentru ei :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Roxy, am si eu un bichon maltez de 5 luni si pana acum nu i-am dat decat Pedigree junior si cateodata mere si morcovi( ii plac foarte mult),,, pe internet scrie ca Pedigree-ul e de proasta calitate si ii poate afecta sanatatea... am intrebat si doctorul veterinar si mi-a spus ca intr-adevar nu e cea mai buna hrana uscata, dar nici cea mai rea,,,si sa ii dau in continuare pedigree junior. Nici eu nu as prea vrea sa ii schimb hrana deoarece ii place foarte mult Pedigree,,,dar daca e necesar ii schimb mancarea.... Tu ce imi recomanzi??? Crezi ca Pedigree-ul il poate afecta cu ceva, acum sau peste cativa ani?:o3

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna si sa-ti traiasca bichonelul! Mai, eu te-as sfatui sa-i dai mancare premium si super premium.
    Foarte mult ne plac si cartofii prajiti de la fast food, si multe alte mancaruri nesanatoase: prajeli, dulciuri, chipsuri etc, dar asta nu inseamna ca le si mancam, nu? :p
    Daca hrana este combustibilul organismului nostru, de ce n-am incerca sa folosim ce e mai bun? :)
    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  9. CEAU PENTRU TOATA LUMEA :)...am si eu un bichonel,o fetita...si vroiam sa intreb...este adevarat ca daca ii tai blanitza din jurul ochilor poate sa orbeasca?:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca nu orbeste. Eu de cand m-am tuns la ochisori, blanita din jurul lor e mereu curata si alba.

      Ștergere
  10. Buna, am o catelura de 6 luni...si cineva mi'a sus ca in categoria oaselor bune pt catei intra si gaturile de pui fierte...ce parere ai?

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu stiu ca oasele nu sunt recomandate cainilor, pentru ca pot produce o serie de probleme digestive si dentare...

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna,am si eu un bichon si ma intrebam ce are voie sa manance,are deabea 2 luni<3

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna, Roxy. Am si eu un yorkshire terrier,baiat, de 7 luni si ieri i-a scapat baiatului meu din mana inghetata,iar catelul s-a repezit sa o manance . Nu a fost multa , cam 2 lingurite cu aproximatie si dupa cateva ore a inceput sa verse si nu stiu ce sa ii fac. Ma poti ajuta, te rog frumos?

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua..am o intrebare..am un Golden Retriever,pot sa ii fac mancare cu orez care sa contina si putin ficat de porc sau alte resturi de la porc? mersi.

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna pt. toata lumea si eu am un Husky de 2 luni si jumate si ii dau bobite royal canin ,ciorbita de pui ,orez cu ficatei de pui , morcovi , mere taiate cubulete , nectarine ..... si nu am nici o problema . Eu consider ca difera cum il invetzi de mic asa iti va manca mai tarziu ..am o prietena care are tot un husky la invatat cu mancare gatita si numai mancare gatita ii mananca ,la boabe nici nu le baga inseama

    RăspundețiȘtergere
  16. salut as putea sa te contrazic,am vazut multi caini care din cauza bobitelor sau incuiat la stomac si faceau scaun moale cu singe..eu as sfatui ciorbita din orez pe baza de oase de vita si morcov..este o alimentatie super buna+suplimente nutritionale vitamine k9 sau top 10.. si daca sa compar cainele meu cu cainele vecinului crescut pe bobite ..pai nene ala fuge 1km si moare iar al meu mereu are energie..daca sunt bobitele asa de bune pai treci si tu la bobite da nu minca mincare gatita:)bobitele au aparut din motivul ca proprietarii naveau timp sa gataesca ,dar asat nu insaemna cas bune sunt facute din ramasite..eu mai bine cumpar 2kg de tocatura de vita sau pui sii dau cu orez decit rahat de superpremium

    RăspundețiȘtergere
  17. cum ma puteti spune ca oasele nus bune cainilor,,daca ai pekinez sigur ca da!!:) eu am un pitbull,datorita oaselor tari de viat ei isi dezvolta madularii si muscatura,cum sa nui dai oase??ati inebunit toti..noi oamenii mincam toate rahaturile din lume si tot stam in picioare ..nu va mai panicati hranitiva caini cum doriti..chiar si prajit uneori e bun cite 1 lingura de ulei ca este lipid..

    RăspundețiȘtergere
  18. caini au instincte de animal,au nevoie de carne si oase nu de bobite,lupii maninca bobite:))) beau apa de unde nimeresc si traesc cite un 10-13 ani sanatosi,nu va mai mintiti cu mincarea cumparata,am citit multe prostiii,cum ca oase nus bune si alte chestii,mai zi ca cainele mereu a fost animal domestic,paote sati dau o adresa sa te informezi ca pe timpuri cainii vinau si mincau din aia ce prindeau,au o digestie si imunitet,mult mai buna ca la om,asa ca mai bine aveti grija de voi de cit de patruped ca ei sunt mult mai sanatosi ca noi

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna ziua tuturor. Am si eu de curand o cateluse pechineza care are un an jumatate.Ca mancare ii dau hrana uscata de vita.Oare din cauza asta sa ii cada parul si sa ii miroase gurita plus ceea ce elimina ?Ce harana ar trebui sa ii dau si vreau sa mai stiu daca hrana se da la un anumit interval sau la discretie !!!???? Ce anume tratamente trebuie sa ii fac pentru deparazitare ca sa nu am probleme cu microbii ?? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna Ziua Roxy. Am un Bichon Maltez, are 7 ani. Acum cateva luni a facut o otita cauzata din cate mi-a spus medicul veterinar de alimente precum -salamuri, muschi, kasier si alte alimente care intra in categoria asta a mezelurilor-. Ii dau granule pedigree si ii mai fac o combinatie de orez, morcov putina sare si Ficatei de vita. As vrea sa stiu daca e sanatos pentru el sa manance asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  21. Ce triste sunt comentariile. Stapani de caini care habar n-au de nutritie. Oare o fi coincidenta ca tot aceiasi oameni sunt si analfabeti?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cei mai multi, habar nu au ei sa manance...dar sa le mai ceri sa-si hraneasca corect cainele!!!!!

      Ștergere
    2. Cred ca i.ai prins :)) eu am un labrador de 6 luni si mănâncă boabe cu cea mai mare pofta...si ascult sfatul medicului sa îl hrănesc doar cu mâncare speciala ptr câini sau chestii care clar nu ii fac rău cum ar fi orez sau niste carnita fiarta :-?? Si pot sa va spun ca suferă de Adhd fără sa ii dau sa mănânce chestii pe care le aud pe ici pe colo

      Ștergere
    3. Anonim6 ianuarie 2014, 08:13
      Cei mai multi, habar nu au ei sa manance...dar sa le mai ceri sa-si hraneasca corect cainele!!!!!



      LIKE LIKE LIKE !!!!

      Ștergere
    4. rade ciob de oala sparta....aceiasi...sau aceeasi???mars la scoala....

      Ștergere
  22. uff...ce va mai place la cate una sa face-ti pe "desteapta"....

    RăspundețiȘtergere
  23. Eu am o catelusa Bichon Maltez are 3 luni , vomita , tremura si a mancat samburi de cirese si carne de porc . Ce sa fac ? Sa o duc la veterinar?

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna, am un bichon maltez de aproape 5 luni si din greseala a mancat ciocolata. Ce as putea sa fac?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vaiii,ce a putut sa facă:))..a mâncat si el ciocolata ...sa stai linistita ca nu a mâncat otrava !

      Ștergere
    2. Depinde si cantitatea. Daca vomita sau este mai activ decat deobicei,cel mai bine ar fi sa-l duci la veterinar,nu o sa-i faca nici o operatie sau ceva,stai linistita,doar o sa-i dea o pastila ca sa vomite ciocolata

      Ștergere
  25. buna,fetitza mea (bichon maltese .9 luni) maninca numai carne de pui fiert,am incercat si hrana uscata si conserve si supe si flaminda am lasato o zi si cv si tot nimik,si maninka numai o data pe zi,e cam slabutza..imi dati vre-un sfat va rog ce as putea sa fac? ms anticipat

    RăspundețiȘtergere
  26. Intoxicatiile la caini cu ceocolata apar la cantitati mari chiar foarte mari ex 200 de grame pentru un bichon de2 kg ar putea sa provoace intoxicatie,mai grav este daca ii dai patrupedului tau struguri sau coaja marului decat mult discutata intoxicatie cu ceocolata....si in privinta boabelor se pune problema daca tu ai manca ceva ce ramane deschis luni intregi si nu face mucegai si nu se altereaza sub nici o forma avand in vedere ca ele contin proteine glucide si vitamine,de cand a aparut hrana sub forma de granule insuficienta hepatica la canide a crescut considerabil...deci concluziile le trage-ti singuri.

    RăspundețiȘtergere
  27. De cate ori sa dau bobite am cumparat de la starter junior ptr catelul meu bichon coton de tulear de 1 luna si jumatate ii mai dau si conserve de vita si pui de la roYal sau alte firme de la kaufland.mcy

    RăspundețiȘtergere
  28. Buna ziua, am si eu un Bichon Maltese de 7 luni, si are 4.3 kg. Pana la varsta de 4 luni a mancat numai bobite de la Royal canin si a fost foarte incantat, insa am fost in vizita la socrii si i-au dat supa..iar de atunci nu a mai vrut sa vada bobitele...am incercat toate marcile...am incercat cu conserve..ii amestecam boabele cu conserve...o perioada a mers, insa de vreo luna jumate nu mai vrea nici sa vada conserva..am inceput sa ii fierb pui, legume..astea le papa..dar ii ok sa renunt la mancarea de caine? in ultimul timp vrea numai ce mancam noi..cand luam masa ne cerseste sa ii dam...ce sa ma fac?..cum sa o fac sa manance bobitele? am incercat sa nu ii dau nimic decat bobite vreo 3 zile..si a mancat 30g in tot acest timp..

    RăspundețiȘtergere
  29. Hmm ... nu stiu ce sa zic , adevarul este ca Dodo al meu este un pofticios si se topeste daca nu ii dau ceea ce am in mana . E inebunit dupa dulciuri dar o bucatica cat de micuta tot ii dau dar nu fac exces sa ii sau o intreaga patratica de ciocolata sau o inghetata. Despre branza ? Dodo adora casul proaspat , bineinteles asta e intampla cam o data pe luna sau chiar mai rar .Cand despre oasele de pui , ai mare dreptate pun in dificultate digestia dar cate un os mic pe saptamana nu face rau , parerea mea este ca trebuie sa le dam dar cu masura si sa urmarim daca acele alimente le fac rau sau nu . Cand ai un bichon e foarte dificil , nu stiu daca si alti catei sunt la fel de pofticiosi .

    RăspundețiȘtergere
  30. un bichon havanez de 11 luni are voie sa bea laptic?

    RăspundețiȘtergere
  31. Lapticul la catelus trebuie incalzit putin ca altfel il taie la stomac

    RăspundețiȘtergere
  32. Am un pitbull 9 luni..este vrio problema daca ii dau carne de cal?

    RăspundețiȘtergere
  33. .ii dau oase de cal sa roada..e vrio problema??

    RăspundețiȘtergere
  34. Nu..categoric!!..Incercati cu oase de Elefant....

    RăspundețiȘtergere
  35. Am un bichon maltes de 7 ani, in fiecare zi ii fierb piept de pui sau pulpe de pui cu diverse morcov,orez,cartof,cuscus,ficat de pui sau vita depinde de meniu. Nu vrea sa mai manance nici cum bobite ii luam dea royal dar nici o sansa si le amestecam cu carne fiarta.asa se simte bine dar nu as vrea ca in timp sa aiba probleme.tot ce ii dau fiert ii fara sare so condimente, rare ori ii pun putin ulei de masline... ma puteti ajuta cu un sfat ce sa fac sa mai manance din cand in cand si bobite?pur si simplu nu vreau,vomita de foame si prefera sa stea si 2 zile fara mancare
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  36. Diegestia o are foarte buna si balnita frumoasa,dar totusi mai trebuie si mănâncare de catei.apropo din cand in cand mai primeste si mamaliga asa putin cu carne. Oare gresesc?nu stiu ce sa ma mai fac cu el... si foarte rar cate o coarja de paine
    In fiecare zi ii gatesc ca si la un bebe.mic. i-am dat si vitamine si calciu si l-am obligat sa pape de la royal ii luam digestiv,light ... dar degeaba. Va rog sa ma ajutati cu un sfat

    RăspundețiȘtergere
  37. Tu ori ești prost , ori ești proastă !!!
    Cum dracu să n-aibă voie atâtea ???
    Da pe al tău cu ce mama dracului' îl crești ???!
    Și de unde plm știi tu că acel câine a mâncat oase ??!!?!
    Tu-te și aruncăte în fosă .

    RăspundețiȘtergere
  38. Cățelul meu nu mai mănâncă bobite de juniori de loc . Are 9 luni pot să îi cumpăr de adult ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna .Catei mici de obicei la 9 luni sunt adulti deja , da eu cred ca ii poti cumpara de adul Pe ambalajul de bobite trebuie sa scrie varsta pt catei , unde locuiesc eu scrie pe punga .

      Ștergere
  39. Am o cățelușa bishon maltez in varsta de 12 ani ...are dermatita ...ca alimentatie folosesc royal canin digestiv ...nu inteleg de unde provine alergia...poate sa fie de la granule..??

    RăspundețiȘtergere
  40. Buna am un catelus bishon maltez de 8 luni si pana acum i-am dat doar mancare pt caini bobite si conserva ..dar fiind pofticios sa urcat pe masa fara ca eu sa il vad si a mancat carne de porc prajita cam grasa cei drep si cartofi prajiti ce se poate intampla? Ma ajuta cineva cu un raspuns va rog

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna am un cățel Bichon de 3 ani am voie săi dau lapte?

    RăspundețiȘtergere
  42. Buna ziua am un bichon maltez de 12 ani .si nu mai e plin de viata cum era a facut si pancreatia .ce mancare imi recomandati

    RăspundețiȘtergere

 
Director web Pets TopOfBlogs toateBlogurile.ro Free Hit Counter