luni, 25 ianuarie 2010

Frigul nu alunga caldurile ;)

In ultimele zile am cerut mai multa atentie decat de obicei. E una din perioadele acelea din an in care intru si eu in caldurici, asa cum li se intampla cateluselor. Data trecuta, am facut lactatie falsa si a trebuit sa ma ung cu gel cu progesteron si sa iau antibiotice. Efectele s-au vazut in cateva zile, atata ca gelul mi-a innodat blanita de pe burtica rau de tot. Va trebui sa fac operatie de sterilizare anul asta, pentru ca v-am spus ca n-am pedigree (am explicat aici cum sta treaba cu pedigree-ul) si nu intentionez sa fac mai multe roxy :).

Prima menstruatie la cateluse apare in jurul varstei de 6 luni, dar, in functie de organism si de rasa, aceasta se poate instala si cateva luni mai tarziu. Perioada de calduri dureaza in jur de 21 de zile. Sangerarile tin 4-9 zile, timp in care catelusa nu accepta monta. Urmatoarea etapa este de 4-13 zile, cand catelusele sunt atrase de masculi. Catelusele care nu nasc si nu sunt nici sterilizate pot face gestatie falsa. Aceasta se instaleaza de obicei dupa 6-12 saptamani de la menstruatie si se manifesta prin lactatie si marirea in volum a abdomenului. Unele cateluse incep sa arate o afectiune ridicata fata de jucariile lor si sa aiba grija de ele ca de pui.

Cea mai periculoasa afectiune care poate aparea la catelusele nesterilizate care nu fac pui este piometrul, o infectie a uterului, cauzata de modificarile hormonale care apar in timpul menstruatiei. Piometrul poate aparea si la catelele tinere, dar este intalnit mai des la cele mai in varsta. De regula, infectia se produce la o luna sau doua de la intrarea in calduri si se manifesta prin scurgeri de puroi, daca cervixul este deschis, sau prin marirea in volum a abdomenului, daca cervixul este inchis, deoarece puroiul se acumuleaza in uter. In cel de-al doilea caz, cainii devin anorexici, neascultatori si deprimati. Aceste simptome sunt insotite uneori de voma si diaree. Capacitatea rinichilor de a retine apa in organism este afectata, ceea ce cauzeaza cainelui nevoia de a urina mai des si de a bea apa in exces. La cainii cu piometru se observa un numar crescut de celule albe si de globuline (un tip de proteine produse de sistemul imunitar). Daca cervixul este inchis, o radiografie a abdomenului va arata cresterea in volum a uterului. In cazul in care cervixul este deschis, radiografia nu este concludenta, motiv pentru care e nevoie de o examinare cu ultrasunete.
Tratamentul cel mai eficient consta in extirparea uterului si a ovarelor, rezultatele cele mai bune avandu-le catelusele care au fost diagnosticate in primul stadiu al bolii.

Aceste informatii sunt generale, iar organismul cainilor difera de la unul la altul. Mergeti la medicul veterinar de fiecare data cand observati ca se intampla ceva in neregula cu patrupedul vostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Director web Pets TopOfBlogs toateBlogurile.ro Free Hit Counter